of bel mij terug
085 00 91 085
of bel mij terug

Vind gemakkelijk de beste mediator!

Close Lightbox
Vragen?
Laat je telefoonnummer achter en wij nemen contact met je op.

VVD houdt vast aan regelen mediation in wet

Extra info

Belangrijke links

Een mediator nodig? Klik hieronder!

VVD houdt vast aan regelen mediation in wet

De VVD houdt vast aan het verankeren van mediation in de wet, ondanks de kritische opmerkingen van de Raad van State op het initiatiefwetvoorstel van VVD-Kamerlid Art van der Steur.

 

Het VVD-Kamerlid maakt zich al jaren hard voor mediation, waarbij conflicten kunnen worden opgelost zonder tussenkomst van een rechter. Het zou de rechterlijke macht ontlasten en leidt vaak sneller tot acceptabele resultaten voor alle partijen.
Van der Steur en De Raad van State blijven verschillen over de principiële vraag of de overheid randvoorwaarden moet scheppen voor mediation. “Nog steeds wordt in maar 1% van alle conflicten voor mediation gekozen”, zegt Van der Steur. “Zou je nog eens 10 jaar niets doen en wachten totdat mediation een succes wordt of ga je het bij wet regelen? De VVD maakt de principiële keuze om die stap vooruit te zetten.”

 

Hij is het niet eens met kritiek van de Raad van State, waarin wordt gesteld dat zijn wetsvoorstel de toegang tot de rechter kan belemmeren. Een reactie van Van der Steur: “Dat doen we hiermee niet. Bovendien zeggen rechters zelf dat ze te veel zaken krijgen die ook via mediation beslecht kunnen worden.”

 

Mediation, hiermee wordt een conflict opgelost onder begeleiding van een professionele mediator, leidt in zo’n 60% van de conflicten tot een succesvol resultaat. Door het wetsvoorstel van de VVD, zal mediation voor zowel burgerlijk recht als bestuursrecht worden verankerd. Advocaten zouden moeten onderzoeken of met mediation het conflict kan worden opgelost. Ook overheden zouden de actief moeten wijzen op de mogelijkheden van mediation.

 

Van der Steur: “Conflicten worden zo eerder, vaker en sneller opgelost dan wanneer er een gerechtelijke procedure volgt. Bovendien blijkt mediation vaak een veel betere oplossing dan procederen.” In het initiatiefwetsvoorstel van de VVD wordt ook een register voor mediators ingesteld. Hierdoor worden kwaliteitseisen gewaarborgd en is ook het tuchtrecht geregeld.

Bron: ANP

 

Op deze zoekwoorden kun je dit artikel vinden:
Mediation, regelen in wet, rechtelijke macht ontlasten, succesvol resultaat, wetsvoorstel, register voor mediators

Home Vorige Print Volgende