of bel mij terug
085 00 91 085
of bel mij terug

Vind gemakkelijk de beste mediator!

Close Lightbox
Vragen?
Laat je telefoonnummer achter en wij nemen contact met je op.

Verplicht naar een mediator!

Extra info

Belangrijke links

Een mediator nodig? Klik hieronder!

Verplicht naar een mediator!

Eerst verplicht naar de mediator, dan pas de rechter, zo wil VVD-Kamerlid Van der Steur. Op 20 januari werden zijn drie mediation wetsvoorstellen behandeld in een eerste Tweede Kamerdebat. Ondanks veel bijval tijdens, rijzen er ook vragen.

 

Waarom meer conflicten oplossen met mediation?
Van der Steur vindt dat meer conflicten met mediation opgelost kunnen worden. Enerzijds is mediation vaak de beste manier van oplossen. Bij mediation staan zowel feiten als belangen en emoties centraal. Partijen zoeken samen, onder begeleiding van een mediator, naar een oplossing. Vaak met herstel van de relatie. Een rechter hakt echter alleen knopen door. Anderzijds zou de werkbelasting van de rechterlijke macht erdoor verminderen.
Iedereen lijkt het erover eens dat mediation vaak een betere oplossing is. Toch zijn er kritische noten van zowel de Raad van State als de Kamer. Zo wil D66-Kamerlid Gerard Schouw door zijn amendementen de wet van overbodige bureaucratische en belemmerende eisen ontdoen.

 

Waarom is hiervoor een wet noodzakelijk?
In een toelichting zegt VVD-Kamerlid: “Nederland loopt voorop!”. Zowel in opleiding van mediators, als in ontwikkeling van mediation als alternatief voor de stap naar de rechter. Nederlanders die het zelf niet kunnen betalen, kunnen een toevoeging voor mediation krijgen. Bovendien wordt het toezicht op mediators gewaarborgd door een met overheidsfinanciering opgezette instantie: Mediation Federatie Nederland.
Of er een wet nodig is, levert discussie op. De Raad van State wil weten waarom bestaande regels tekortschieten en waarom een wet noodzakelijk is als echte problemen ontbreken.

 

Hoe zou mediation bevorderd moeten worden?
Van der Steur benoemt het als: “een prikkel om mediation te overwegen”, een pseudo-verplichting. Volgens de initiatiefwetten wordt mediation de verplichte eerste stap in conflictsituaties tussen burgers waar een relationele component meespeelt (bijv. familierecht, arbeidsgeschillen). Wil je geen mediation of mislukt het, moet je de rechter uitleggen waarom.
Daarnaast wordt binnen de wet het beroep van mediator geregeld. Als waarborg voor de kwaliteit zouden er registermediators met juridische kennis moeten komen, benoemt door en onder toezicht van de minister.

Home Vorige Print Volgende