of bel mij terug
085 00 91 085
of bel mij terug

Vind gemakkelijk de beste mediator!

Close Lightbox
Vragen?
Laat je telefoonnummer achter en wij nemen contact met je op.

Wat is mediation?

Extra info

Belangrijke links

Een mediator nodig? Klik hieronder!

Wat is mediation?

Je vraagt ‘t je wellicht af: “Wat is mediation?”.
Als je wilt weten wat mediation precies is, is het verstandig om te kijken naar twee officiële versies. Het Handboek Mediation zegt: “Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de communicatie en onderhandelingen tussen partijen begeleidt om vanuit hun werkelijke belangen tot een gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale besluitvorming te komen.” VanDale zegt: “Mediation is professionele bemiddeling tussen twee partijen die in een conflict zijn verwikkeld dat ze niet zelf kunnen oplossen.”

 

Wat is mediation in de praktijk?
Mediation is een manier om een uit de hand gelopen probleem samen op te lossen. Je zit samen om de tafel om constructief en zonder vijandigheden te praten. Ieder legt zijn standpunten, belangen, gevoeligheden en pijnpunten op tafel. Met mediation heb je invloed op de einduitkomst. Je denkt samen naar een gezamenlijke oplossing, die meerwaarde heeft voor alle partijen. De mediation is succesvol als er een aanvaardbaar of zelfs aantrekkelijk resultaat is, of wel: een oplossing waar ieder mee instemt. Bij mediation draait alles erom dat je samen wilt kijken naar de toekomst en wilt werken aan het oplossen van jullie conflict.

 

Mediation is een vorm van conflictoplossing met behulp van een derde: de mediator. Je mediator zal tijdens de mediationgesprekken, als onafhankelijke en neutrale bemiddelaar, zijn deskundige hulp bieden. Je mediator zal geen standpunt innemen of partij kiezen. Daarnaast bedenkt hij geen oplossing, oordeelt niet, stuurt niet in een of andere richting, neemt geen beslissingen en spreekt zijn voorkeur niet uit. Hij heeft geen enkel belang bij een bepaalde uitkomst. Hij begeleidt je naar een goede uitkomst.
Bemiddeling in het conflict en het resultaat staan centraal. Hij leidt en begeleidt de mediationgesprekken. Hij ziet toe op een nette onderlinge communicatie, waarbij verwijten, verwensingen en schelden achterwege blijven, zodat ieder het hoofd koel kan houden. Hij helpt om de kern van het conflict helder op tafel te leggen, om vastgelopen communicatie weer in beweging te krijgen en stimuleert om concrete oplossingen te geven. Ook zal hij de mogelijkheden en onmogelijkheden van een oplossing belichten en een oplossing op uitvoerbaarheid toetsen.

 

Heb je een conflict met iemand of een organisatie en wil je er samen uitkomen met mediation? Klik dan hier om snel en gemakkelijk een geschikte mediator in jouw omgeving te vinden.

 

Op deze zoekwoorden wordt dit artikel gevonden:
mediation, mediator, bemiddeling, bemiddelingsdeskundige, communicatie, onderhandelingen, oplossing, oplossen, samen, gezamenlijk, resultaat, onafhankelijke, neutrale, deskundige, mediationgesprekken, kern

Home Vorige Print Volgende