of bel mij terug
085 00 91 085
of bel mij terug

Vind gemakkelijk de beste mediator!

Close Lightbox
Vragen?
Laat je telefoonnummer achter en wij nemen contact met je op.

Wanneer mediation?

Extra info

Belangrijke links

Een mediator nodig? Klik hieronder!

Wanneer mediation?

Bij een conflict kan mediation om verschillende redenen zinvol zijn. Voor iedereen is dit anders. We kunnen deze redenen verdelen we in persoonlijke en/of zakelijke overwegingen en praktische overwegingen. Wanneer mediation? Hieronder geven we hieronder een opsomming van alle drijfveren.

 

Mediation: een goede keuze!
In vele conflictsituaties is mediation is een goede optie. Hierbij is soort conflict is niet bepalend voor de uitkomst van de mediation. Je kiest voor mediation als je:
• de oplossing van het conflict in eigen hand wil houden;
• een gerechtelijke oplossing alleen niet genoeg vindt;
• snel een oplossing wilt hebben;
• je bereid zelf mee te werken aan het vinden van een oplossing voor jouw conflict.
Kun je je hierin vinden dan is mediation voor jou wellicht een goede keuze. Heb je nog twijfels dan kun je onze DeMediatorVergelijker Mediation Zelftest doen. Weet je niet zeker of je conflictpartner bereid is om aan mediation mee te werken dan kan een mediator je meestal wel helpen dit te onderzoeken.

 

Wanneer mediation: persoonlijke en/of zakelijke overwegingen
• Emotionele betrokkenheid: conflicten ontstaan meestal door communicatieproblemen en de emoties van betrokkenen. Met mediation kun je zowel de juridische belangen als ook de emotionele standpunten op tafel leggen.
• Behoud van de relatie: voor het conflict had je een duurzame relatie met familie, buren, werknemers, werkgevers, zakenpartners. Met mediation treedt meestal herstel op en kan een relatie blijven bestaan (win-win situatie).
• Privacy: je hebt geen belang bij een openbare uitspraak, dus wil je uit privacy overwegingen geen openbare zitting. Een mediator behandelt het conflict vertrouwelijk en iedere betrokkene heeft geheimhoudingsplicht.

 

Wanneer mediation: praktische overwegingen
• Tijd en kosten: procederen kost veel geld en tijd. Met mediation kun je een conflict meestal in 6 tot 10 uur (gemiddeld) oplossen, of wel binnen enkele weken. Hierdoor zijn ook de mediator kosten lager.
• Geen juridische belangen: heb je een conflict waarbij juridisch belangen (bijna) geen rol spelen dan kan een gerechtelijke procedure leiden tot een onrechtvaardige oplossing. Met mediation kun je meer en andere, dan alleen de juridisch relevante, belangen bespreekbaar maken.
• Meerdere procedures of partijen: heb je meerdere geschillen die met elkaar verband houden of zijn er meerdere partijen bij betrokken, dan wordt slecht één geschil of het geschil met één partij binnen een juridische procedure opgelost. Bij mediation kan alles in één keer worden opgelost.

 

Wel kiezen voor gerechtelijke procedure
Er zijn situaties waarbij mediation minder zinvol of kansrijk is of lijkt. Dit kan zijn, als je:
• met een eerdere poging tot mediation geen succes had;
• een principiële uitspraak over een juridisch punt wilt (bv. over de geldigheid van de Algemene Voorwaarden);
• belang hebt bij een openbare uitspraak (bv. bij aantasting van de persoonlijke levenssfeer).

Home Vorige Print Volgende