of bel mij terug
085 00 91 085
of bel mij terug

Vind gemakkelijk de beste mediator!

Close Lightbox
Vragen?
Laat je telefoonnummer achter en wij nemen contact met je op.

Mediator kosten: wat kun je verwachten?

Extra info

Belangrijke links

Een mediator nodig? Klik hieronder!

Mediator kosten: wat kun je verwachten?

Mediator kosten zijn niet vastgesteld. De kosten verschillen per mediator en hangen af van de duur en het aantal keren dat je met je mediator gesprekken hebt. Hoe hoog de totale factuur zal zijn, kunnen we je niet vertellen. Daarentegen leggen we hieronder wel uit wat je kunt verwachten.

 

Mediator kosten: honorarium
De mediator kosten bestaan hoofdzakelijk uit het honorarium van de mediator. Dit is een uurtarief, exclusief BTW, dat van toepassing is op vrijwel alle werkzaamheden van de mediator. Hierbij kun je denken aan:
• mediationgesprekken;
• eventuele telefonische contact;
• bestuderen van stukken;
• maken van verslagen, berekenen van bijvoorbeeld alimentatie;
• opstellen van een vaststellingsovereenkomst, convenant, ouderschapsplan, etc.
Over de exacte hoogte van de totale mediator kosten, kan een mediator op voorhand uiteraard geen uitspraak doen. Deze zijn grotendeels afhankelijk van de voortgang van de mediation. Veelal zullen echter de meeste conflicten met 2 à 3 mediationgesprekken van 1,5-2 uur kunnen worden opgelost.

 

Mediator onkosten
Daarnaast kunnen in de mediator kosten ook onkosten opgenomen zijn. Hieronder vallen:
• reiskosten;
• huur van een gespreksruimte (praten op een neutrale locatie);
• toetsen (en aanvragen) van een toevoeging;
• opstellen en indienen van een verzoekschrift (bij echtscheiding);
• griffierechten;
• afhandeling van de inschrijving in Burgerlijke Stand (bij echtscheiding).
Indien volgens de mediator, jou of de andere partij(en) advies nodig is van een expert, zoals een notaris, financieel adviseur of accountant, dan zal de mediator ook deze kosten opnemen in zijn factuur.

 

Mediator kosten betalen
Het zogenaamde “no cure, no pay” is volgens de NMI gedragsregels niet toegestaan. Dus ongeacht het eindresultaat van de mediation zul je, al dan niet samen met de andere partij(en), het verschuldigde bedrag aan mediator kosten moeten voldoen. Dit zul je samen met de mediator en andere partij(en) tijdens het eerste mediationgesprek bespreken. Hierbij zijn er drie opties:
De mediator kosten delen.
Meestal is dat op basis van 50/50. Bij arbeidsmediation gebeurt het regelmatig dat een werkgever de mediator kosten (tot een bepaald maximum) voor zijn rekening neemt. Toch zijn ook andere verdelingen mogelijk en toegestaan, bijvoorbeeld op basis van 80/20.
Een vergoeding via de rechtsbijstandverzekering.
Heb je een rechtsbijstandverzekering dan kunnen, afhankelijke van de dekking binnen jouw polis, de mediator kosten geheel of ten dele vergoed worden.
Een vergoeding via een toevoeging.
Afhankelijk van je inkomen kun je in aanmerking komen voor een toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand draagt bij toevoegingen vrijwel alle mediator kosten. Bij echtscheidingen wordt bij voor beide partijen de alleenstaandennorm gehanteerd. Je betaalt alleen een eigen bijdrage. Voor een overzicht van de inkomensvoorwaarden, kijk je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Home Vorige Print Volgende